ULCERUL PEPTIC

Ulcerul este definit ca o afectiune a pielii sau a mucoaselor, manifestata sub forma unor leziuni ce nu se cicatrizeaza, cu tendinte de supurare si extindere.

Se intalneste la toate varstele sub diverse forme de manifestare, dar in ultima perioada s-a constat o incidenta mai mare a ulcerului peptic in randul tinerilor.

Tipurile de ulcer sunt clasificate in functie de localizarea lor :

  • La nivelul membrelor inferioare, cauzat de insuficienta vasculara (de cele mai multe ori acest tip de ulcer este o complicatie a varicelor)
  • Ulcerul subungual este cauzat de presiune exercitata asupra unghiilor (acest tip de ulcer apare mai ales la diabetici, ale caror rani se vindeca foarte greu)
  • Ulcerul de decubit in zona sacrala (apare in cazul bolnavilor imobilizati la pat)
  • Ulcerul bucal
  • Ulcerul peptic (localizat la nivelul esofagului, stomacului si a duodenului)
  • Ulcer genital (localizat la nivelul penisului, valvei sau a labiilor, produs in general de boli cu transmisie sexuala)
  • Ulcerul de cornee si ulcerul conjunctival (localizat la nivelul ochilor)

Cele mai dese cazuri de ulcer sunt cele de ulcer peptic. Acesta se manifesta printr-o durere persistenta sau o senzatie de arsura sau roadere, localizata intre buric si capul pieptului. Uneori durerea iradiaza in toata zona abdominala si in zona lombara. Bolnavul scade in greutate acuzand lipsa apetitului, stare de greata si balonari dupa mese, varsaturi.

Hemoragia digestiva este cea mai frecventa complicatie a ulcerului peptic. Sangerarea masiva genereaza hematemeza sau melena, ambele situatii fiind periculoase pentru viata pacientului.  Hematemeza se manifesta prin stari de voma, lichidul eliminat fiind insotit de sange proaspat sau cu aspect de zat. In cazul melenei sangele este eliminat prin sistemul excretor sub forma scaunului de culoare foarte inchisa. Aceste manifestari sunt asociate cu o stare de oboseala foarte puternica.

Cum apare ulcerul peptic ?

Peretii stomacali sunt acoperiti de o mucoasa, cu rol in secretia sucurilor gastrice (pepsina si acidul clorhidric sunt principalele substante ce contribuie la digestia alimentelor). Pentru a proteja peretii stomacali de actiunea acida a sucurilor gastrice este secretata o bariera antiacida. Cand este afectata integritatea sistemului digestiv sau a barierei antiacide se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriei Helicobacter Pylori. Bacteria se instaleaza in zona cu imunitatea cea mai scazuta erodand bariera antiacida. Fenomenul este amplificat de actiunea acida a sucurilor gastrice. Functionalitatea mucoasei este perturbata, secretia de acid clorhidric realizandu-se in exces (din acest motiv bolnavii de ulcer peptic acuza o permanenta senzatie de foame). Ulcerul se instaleaza in momentul cand bacteria patrunde prin bariera antiacida si mucoasa gastrica, ranind peretii digestivi.

De cele mai multe ori ulcerul peptic este produs de extenuare fizica si psihica si actiunea unor factori de stres foarte puternici. In aceste conditii activitatea ficatului este perturbata iar vezica biliara nu mai secreta bila la momentul oportun. In mod obisnuit, sucurile gastrice sunt secretate in momentul ingerarii alimentelor iar bila in momentul cand bolul digestiv ajunge in stomac. Daca bila este secretata mai tarziu, alimentele petrec o perioada mai lunga in stomac si incep sa fermenteze, ranind mucoasa gastrica si permitand bacteriei Helicobacter Pylori sa se dezvolte.

Ce factori duc la distrugerea barierei antiacide?

Stresul este principalul factor. De cele mai multe ori este asociat cu un stil de viata dezorganizat si o alimentatie necorespunzatoare sau haotica. Fumatul in exces, consumul de cafea exagerat sau a altor produse care au in componenta cofeina, consumul de alcool – toate acestea dauneaza echilibrului antiacid. Cercetarile au aratat ca si o serie de medicamente cu actiune antiinflamatoare pot avea efecte similare (ibuprofen, aspirina, diclofenac, ketoprofen, indometacin, prednison).

Cum pot afla daca am ulcer ?

In medicina traditionala informatiile pentru stabilirea diagnosticului de ulcer peptic sunt adunate prin interpretarea pulsului, examinarea faciesului si a limbii si anamneza (istoricul medical al pacientului).

Ce optiuni de tratament am pentru vindecare ?

Tratamentul ulcerului peptic in medicina traditionala implica doua cai de actiune : prin terapii traditionale si prin dieta alimentara. Acupunctura si fitoterapia sunt utilizate pentru:

  • refacerea leziunilor si regenerarea zonelor erodate de bacteria Helicobacter Pylori
  • restabilirea echilibrului antiacid si a imunitatii sistemului digestiv
  • anularea conditiilor propice dezvoltari Helicobacter Pylori

Dieta alimentara are in primul rand rolul de a furniza organismului toate elementele necesare pentru refacere si de a proteja sistemul digestiv in perioada tratamentului. Astfel se recomanda doar alimentele fierte sau gatite la cuptor sau pe gratar, fara prajeli si grasimi. Se vor evita legumele si fructele crude, dar pot fi consumate fierte. Carnea de vita sau cea de porc necesita un timp de digestie mai indelungat, de aceea se recomanda doar consumul de carne de pui si peste. Este absolut exclus consumul de sucuri acidulate, fast-food, cafea, ness, fumatul, ciocolata.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button