TUMORILE SANULUI – TRATAMENTE TRADITIONALE

In tratamentele aplicate in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan pentru afectiunile mamare benigne,acupunctura, in asociere cu fitoterapia, s-a dovedit o tehnica eficienta de tratament, actionand pentru resorbtia formatiunilor si tratarea cauzelor care au generat dezvoltarea lor.

In cazul tumorilor maligne reusita tratamentului este influentata de stadiul bolii in momentul inceperii tratamentului, de afectiunile asociate si de starea generala a organismului.

Avand in vedere faptul ca, in general, formatiunile nodulare sunt produse de alte dezechilibre sau afectiuni prezente in organism, daca nu se trateaza afectiunile primare, tumorile vor recidiva sau isi vor continua evolutia. Organele bolnave isi pot realua activitatea normala prin restabilirea echilibrului energetic si metabolic. Tehnicile de acupunctura utilizate pentru atingerea acestor obiective actioneaza si in vederea resorbtiei nodulilor existenti, prin revitalizarea ariilor tumorale. Extractele din plante medicinale administrate actioneaza pentru purificarea si detoxifierea organismului si eliminarea celulelor maligne raspandite in organism. In acelasi scop este crescuta si productia de anticorpi, prin activarea glandei tiroide si stimularea timusului.

Semne si evolutie

Cancerul la san debuteaza brusc sau prin aparitia unei formatiuni nodulare, asa numitele tumori benigne. Nodulii sunt “umflaturi” bine definite de dimensiuni mici si medii, se simt la palparea sanului si sunt sau nu dureroase. Alte simptome pot fi: aparitia unor secretii transparente sau sangerii, invaginarea mamelonului si schimbari in culoarea sau in aspectul pielii din zona sanului sau a mamelonului.

Depistarea unui nodul sau prezenta unuia dintre semnele mentionate trebuie urmata de vizita la medic, intrucat ignorarea si netrarea tumorilor benigne pune in pericol viata bolnavei.

Cum pot sti daca am un nodul?

Cel mai comod mod de a afla este autoexaminarea, dar nu este si cel mai sigur. Este recomandat ca orice femeie peste 25 de ani sa efectueze aceasta procedura o data la doua zile. Din experienta medicala va recomand sa va autoexaminati la intervalul de timp mentionat, intrucat am tratat paciente care au sustinut ca le-au aparut brusc noduli de marimea unei nuci. Acest lucru se intampla foarte rar si este posibil doar in cazul unor socuri psihice foarte puternice. Repetand procedura la doua zile veti sti exact cand a aparut o modificare si in acest fel puteti sa preveniti transformarea nodulului in tumora maligna, prin prezentarea in timp util la un consult medical.

In primul rand trebuie urmarit aspectul sanilor, luand in considerare urmatoarele criterii: marimea si forma, aspectul mameloanelor, aspectul si culoarea pielii.

Care sunt pasii autoexaminarii?

Camera in care realizati autoexamniarea trebuie sa fie bine luminata. Stati in fata unei oglinzi cu manile asezate pe coapse. Priviti atent sanii si verificati daca exista incretituri, adancituri, umflaturi, inflamatii (zone inrosite pe pielea sanului). Repetati procedura cu bratele ridicate deasupra capului.

Apoi treceti la examinarea prin atingere. Puneti mana dreapta la ceafa si palpati sanul drept cu mana stanga. Incercati sa folositi o suprafata cat mai mare a degetelor nu doar buricele. E mai simplu daca impartiti sanul in sectoare si examinati atenta fiecare cadran atat la suprafata cat si in profunzime. Fiti atente la umflaturi, parti dure sau zone dureroase. Nu uitati sa examinati si zona care uneste sanul de axila. Verificati mameloanele si suprafata din jurul lor. Verificati daca exista supurari printr-o strangere usoara a mamelonului.

Sanul sanatos nu prezinta nicio formatiune dura la palpare. Daca nu aveti niciun nodul, ceea veti simti cand palpati sanul ar trebui sa fie similar cu senzatia produsa de atingerea unui balon umflat la capacitate medie. Daca descoperiti un nodul, dar care nu doare, nu il neglijati. In cele mai multe cazuri tumorile maligne nu produc dureri.

Prezenta unuia dintre simptomele mentionate mai sus trebuie urmata de vizita la medic si stabilirea unui consult pentru a determina natura si stadiul de evolutie al nodului.

Atentie insa, autoexaminarea nu inseamna diagnosticare ci doar identificarea unei modificari in structura sanului. Diagnosticarea se face pe baza unor rezultate obtinute prin analiza cu aparatura medicala de specialitate.

Diagnosticare

O metoda nedureroasa de diagnosticare este termografia computerizata de contact. Analiza presupune inregistrarea valorilor termice de la nivelul sanului prin niste senzori speciali care se pozitioneaza pe suprafata sanului. Datele preluate sunt prelucrate cu ajutorul unui computer iar termografistul stabileste diagnosticul conform graficelor si rezultatelor obtinute.

Acuratetea rezultatului este data de faptul ca senzorii preiau datele de la nivelul fiecarui strat de tesut, putand examina si formatiunile din profunzimea sanului. Procedura este exacta si eficienta, insa nu este dureroasa si nici invaziva iar costurile ei sunt reduse. Cu ajutorul termografiei se poate identifica de la primul consult daca este vorba despre o tumora benigna sau maligna, iar in cazul celor maligne se poate stabili care este stadiul si gradul de evolutie al afectiuni. In cazul tumorilor benigne se identifica tipul acestora: nodul fibros, chisturi, fibro-chisturi, displazii, placarde, adenoame, fibroadenoame, proces inflamator supraadaugat.

Alte metode de diagnosticare sunt mamografia, ecografia, CT (computer tomograf) si RMN (rezonanta magnetica nucleara).

Cauze si factori de risc

In literatura de specialitate a fost identificata o gama larga de factori ce favorizeaza aparitia tumorilor benigne si maligne. Dintre acestia putem mentiona:

 • Mutatiile genelor BRCA1, BRCA 2 si p53 si afectarea structurii ADN-ului
 • Mediul de viata si conditiile pe care le ofera acesta (in cazul femeilor care au emigrat din tari asiatice pe continentul nord-american s-a inregistrat o crestere a numarului de cazuri aparute)
 • Actiunea virusurilor asupra organismului si slabirea sistemului imunitar
 • Varsta (pentru perioadele cuprinse intre 45-50 de ani si  60-65 de ani exista o frecventa mai mare a numarului de cazuri inregistrate, insa in ultima perioada a crescut si numarul cazurilor pentru perioada 25-35 de ani)
 • Dereglari hormonale manifestate prin prezenta indelungata in organism a unor cantitati marite de estrogen, testosteron sau progesteron
 • Debutul precoce al menstruatiei
 • Aparitia tarzie a menopauzei si lipsa unei concordante intre varsta biologica a uterului si cea a sanilor
 • Prima sarcina la peste 35 de ani
 • Afectiuni ale glandei tiroide (hipo sau hipertiroidie)
 • Afectiuni hepatice (hepatita, hepatoza, ciroza hepatica)
 • Dereglari endocrine si afectiuni generate de acestea, cum ar fi diabetul zaharat
 • Expunerea sanului la radiatii X si ultraviolete (soare sau solar)
 • O alimentatie bazata pe de lipide, proteine, glucide
 • Traumatismele mamare
 • Administrarea pentru perioade lungi de timp a anticonceptionalelor orale, fara a fi recomandate de catre un medic

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button