STRESUL – TRATAREA SI COMBATEREA EFECTELOR NEGATIVE

Evenimentele cu factor de stres moderat sau pozitiv (eustres) antreneaza si vitalizeaza organismul, activand toate resursele de care dispune individul pentru a indeplini o sarcina sau a depasi o situatie dificila. Stimuleaza capacitatea de adaptare a individului pentru atingerea unui tel, a unui obiectiv astfel incat sa fie indeplinita o cerinta, o necesitate profesionala sau personala in urma careia individul sa resimta sentimente de multumire, implinire, bucurie sau entusiazm.

Stresul negativ (distresul) este o reactie a individului la interactiunea cu mediul profesional, social sau familial si survine cand persoana in cauza nu dispune de resursele, educatia sau aptitudinile necesare pentru indeplinirea solicitarilor sau asteptarilor din mediu. Este cauzat si de evenimente bruste, neasteptate, suprasolicitante, ce creeaza o stare de tensiune, incordare, frustrare si disconfort. Poate surveni si in urma unei suprasolicitari sau subsolicitari psihice sau fizice de lunga durata.

Perioadele lungi de stres negativ, factorii de stres cu intensitate puternica, privarea de stimuli sau lipsa de activitate deterioreaza starea de sanatate a organismului determinand probleme majore de sanatate in timp, daca nu se iau masuri pentru relaxarea organismului, de echilibrare si armonizare a vietii psiho-afective.

La nivel psihic, dupa perioadele de stres intens, se manifesta stari de neliniste, tulburari emotive, tensiune, disconfort, nervozitate, nevoia de a evada, necesitatea de a incetini ritmul de viata, de liniste si simplificare a stilului de viata, sentimente de culpabilitate si nemultumire duse uneori la extrem, complexe de inferioritate si distorsionare a imaginii de sine. Acest tablou clinic este favorabil declansarii atacurilor de panica, daca agentii stresori isi mentin intesitatea. Cand individul trece prin evenimente extreme, exista riscul de aparitie a nevrozelor sau a altor manifestari patologice de ordin psihic, ce vor incapacita individul si il vor determina sa se retraga din viata sociala, deteriorand si relatiile familiale si profesionale.

La nivel cerebral aceasta tensiune psihica va cauza vasoconstrictii in unele arii cerebrale (contractarea si ingustarea vaselor sangvine ce iriga tesutul cerebral) si creste riscul de producere a accidentelor vasculare cerebrale. Scad astfel ritmul metabolic si oxigenarea locala iar produsii metabolici nu vor mai fi eliminati in totalitate, depozitandu-se in zonele cu irigare deficitara. Lipsa de oxigen in zona cerebrala produce tulburari de somn sau insomnii, stari de agitatie si nervozitate, depresie, scaderea randamentului intelectual si deteriorarea capacitatii de memorare si concentrare, aparitia lapsulului si dificultati in perceperea integrala a evenimentelor traite.

In perioadele de stres secretiile hormonale se modifica, crescand masiv concentratia de adrenalina si noradrenalina. Adrenalina sau epinefrina este un hormon secretat in cazuri de stres de glandele suprarenale, ce accelereaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, activeaza circulatia in zona sistemului nervos central, diminueaza functiile digestive si pregateste organismul pentru producerea masiva de energie. Noradrenalina este implicata de asemenea in cresterea frecventei cardiace si in directionarea fluxului sangvin catre muschi. Fenomenul va determina accelerarea gradului de uzura a tesuturilor si a proceselor de imbatranire. Bolile deja prezente vor fi agravate in acest context, scade imunitatea organismului, rezistenta acestuia la factorii patogeni din mediu si capacitatea de a elimina celulele canceroase.

La nivel digestiv exista riscul de aparitie a gastritei, a ulcerului gastic sau duodenal, a colitei ulcerative si a sindromului de colon iritabil. Sistemul circulator este expus aritmiilor, tahicardiilor si infarctului miocardic. La nivel organelor de reproducere feminine stresul cauzeaza probleme de conceptie, sterilitate feminina, tulburari menstruale: amenoree, dismenoree. La barbati actiunea stresului asupra sistemului endocrin se manifesta prin tulburari erectile, impotenta, ejaculare precoce sau sterilitate masculina.

Tratament

Medicii si specialistii au recunoscut la nivel modial eficienta acupuncturii in relaxarea sistemului nervos si tratarea efectelor pe care le are stresul negativ asupra sistemului nervos si a intregului organism. In cadrul centrului de medicina traditionala Pirasan, procedurile specifice de acupunctura si formulele fitoterapeutice aplicate previn si trateaza efectele nocive ale stresului, asigurand o stare de sanatate optima si un echilibru psiho-afectiv ce permite pacientilor sa isi indeplineasca activitatea profesionala si indatoririle sociale cu eficienta sporita.

Procedurile de acupunctura aplicate reduc secretiile de adrenalina si noradrenalina, sporesc secretia de endorfina (neurotransmitator cu puternica actiune analgezica ce relaxeaza sistemul nervos si produce o stare de confort pacientilor) si serotonina si echilibreaza secretia de dopamina (neurotransmitator implicat in controlul motilitatii si al starii de dispozitie). In zonele de vasoconstrictie cerebrala, se restabileste calibrul vaselor de sange ingustate si se reia fluxul sangvin normal, astfel incat procesele de oxigenare cerebrala sa fie restabilite. Plantele medicinale au si rolul de a elimina produsi metabolici depozitati in aceste zone si de a intensifica procesele de oxigenare cerebrala, astfel incat zonele de tesut disfunctionale sa poata fi regenerate sau inlocuite cu celule sanatoase. Intensificarea oxigenarii celulare se realizeaza prin utilizarea unui catalizator ce favorizeaza patrunderea moleculelor de oxigen in celulele organismului, catalizator care se mai regaseste doar in flora spontana, din cauza conditiilor de mediu actuale si a nivelului ridicat de poluare. In trecut era prezent in toata atmosfera planetei, alaturi de moleculele de oxigen.

Tratamentele includ si discutii intre medicul curant si pacient, ce au rolul de a ajuta pacientul sa isi reorganizeze stilul de viata, sa se detaseze si sa gaseasca solutii pentru evenimentele cu actiune stresanta, sa isi accepte greselile si esecurile si sa isi construiasca o noua perspectiva asupra propriei persoane. Pacientul este indrumat sa obtina un echilibru in stilul de viata, prin adoptarea unor reguli de munca, odihna si relaxare, igiena si alimentatie. Rolul acestora este de a intretine starea de sanatate a organismului, de a permite o adaptare mai buna la solicitarile mediului, dar si de a asigura un confort psihic pacientului, prin dozarea rationala a energiei in activitatile curente.

Pentru a se simti implinita fiecare persoana are nevoie de iubire, multumiri si satisfactii. Ritmul de viata alert si viteza societatii moderne obosesc fiinta umana iar aceasta nu mai are timp sa isi traiasca sau sa isi exprime sentimentele. Preocupati de siguranta zilei de maine si a supravietuirii in jungla cotidiana, oamenii uita ca nu sunt singuri si ca aceste sentimente de izolare si insingurare apar pentru ca nu mai relationam corect cu semenii nostri, fiind prea preocupati de obtinerea unor avantaje materiale sau profesionale.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button