STIMULAREA IMUNITATII LA COPII

Pentru a asigura o dezvoltare armonioasa copilului, organismul sau trebuie pregatit sa lupte cu virusurile si bacteriile din mediul inconjurator, in special inainte de integrare in colectivitate: gradinita, scoala etc.

La copii, curele de stimulare si fortifiere a organismului se recomanda a fi urmate la inceputul fiecarui anotimp, intrucat exista o ciclicitate a ritmului terestru si a naturii iar energiile corpului uman trebuie armonizate cu acest ritm.

In plus, la copii, imunitatea este in formare si corpul lor are nevoie de sprijin exterior pentru a face fata inaspririi conditiilor de mediu: cresterea radiatiilor solare, a gradului de poluare, agresivitatea bacteriilor si a virusurilor, scadarea cantitatii de oxigen din mediu. La acestea se adauga si administrarea incorecta a antibioticelor, in situatii in care nu este cazul sau fara a urma sfatul medicului, ceea ce tulbura activitatea celulara si tisulara. O situatie particulara de scadere a imunitatii copilului sunt traumele psihice sau socurile suferite de mama in perioada intrauterina sau de catre copil in primii ani de viata. Copiii resimt si stresul parintilor, tulburarile acestora si conflitectele din mediul familial. Si suprasolicitarea si neglijarea copiilor poate genera blocaje de ordin mental ce se reflecta la nivel somatic prin tulburari metabolice si imunitare.

Curele de imunizare la copii nu determina reactii adverse in organism, substantele active continute de preparatele fitoterapeutice sunt metabolizate rapid de organism. Cresc imunitatea generala si specifica a organismului. Stimularea centrilor de acupunctura regleaza si armonizeaza circuitul energetic al meridianelor, oxigenarea pulmonara si circulatia sangelui la nivelul pielii si al plamanilor. Circulatia corecta a sangelui este vitala in mentinerea unei imunitati puternice, intrucat stagnarea sangelui favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a virusurilor si aparitia infectiilor.

Preparatele din plante medicinale contin a anumita concentratie de substante active. Aceste substante regleaza reactiile imunitare din organism, activitatea organelor implicate in productia de celule imunitare si comportamentul celulelor imunitare. Efectele formulelor fitoterapeutice pot fi amplificate prin proceduri de stimulare a centrilor energetici ce coordoneaza sistemul imunitar si organele participante. In perioada sezonului rece tratamentul cu acupunctura se centreaza pe intarirea barieri imunitare in zona lojei superioare, unde sunt localizati plamanii.

Principalele celule imunitare sunt limfocitele, de tip T produse de timus si cele de tip B produse in maduva spinarii. Cele produse la nivelul timusului sunt implicate in imunitatea celulara (importanta impotriva infectiilor virale). Limfocitele de tip B participa la imunitatea umorala, la productia de anticorpi si protejeaza organismul de infectii bacteriene.

Rezistenta sistemului imunitar este determinata de mentinerea unui raport optim intre numarul limfocitelor T/B si functionarea corecta a timusului, a splinei-pancreasului, a glandelor suprarenale si a sistemului limfatic.

Timusul este glanda ce controleaza activitatea cardiaca si ritmul imbatranirii. Dupa pubertate scade in dimensiuni si isi diminueaza functiile. La copii o buna functionare a timusului asigura copilului o dezvoltare sanatoasa, prin productia timopoetinei (hormonul de crestere la copii). Splina si pancreasul din perspectiva medicinei traditionale chineze constituie un organ unitar, implicat in mentinerea imunitatii si a vitalitatii, in mecanismele de reglare a caldurii corporale, in formarea tesuturilor si in activitatea psiho-mentala. Splina este inclusa in circuitul limfocitar, disfunctiile splenice determina tulburari imunitare si sensibilizarea organismului la infectii. Glandele suprarenale sunt pozitionate deasupra rinichilor iar prin productia de cortizon au un rol major in mentinerea imunitatii, intrucat stimuleaza cresterea limfocitelor.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button