SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) denumeste o afectiune endocrina feminina manifestata prin menstruatie neregulata sau amenoree (intreruperea ciclului menstrual), sangerari vaginale anormale, sterilitate, hirsutism (pilozitate excesiva), alopecie (caderea parului), acnee, ten gras, pigmentari cutanate, obezitate, tulburari metabolice (in special rezistenta la insulina si diabet) si complicatii cardio-vasculare (cel mai frecventa hipertensiune arteriala). Organismul feminin trece printr-un proces de masculinizare. Activitatea psihica este caracterizata de anxietate, stari de neliniste si depresie, episoade emotive oscilante etc.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este produs de functionarea neadecvata a hipotalamusului si a hipofizei, disfunctie ce va deregla si activitatea celorlalte organe endocrine: tiroida, suprarenale si ovare. Functia si structura ovariana sunt cele mai afectate. Dimensiunile ovarului polichistic sunt mai mari fata de cel sanatos. Pe suprafata acestuia sunt prezente numeroase micro-chisturi (foliculi cu ovulele imature care nu au fost eliberate intr-un ciclu menstrual). Ovarul polichistic are o structura fibroasa si elasticitate redusa.

Alte cauze ale sindromului ovarelor polichistice includ anomlii de vascularizatie ovariana, renala, hipofizara sau hipotalamica. Anomaliile de vascularizatie sunt mostenite genetic sau se produc in timpul vietii uterine. Modificari patologice ale ovarului pot aparea si in perioada copilariei sau la maturitate din cauza unei igiene precare, a racelilor frecvente, a contaminarii cu anumite bacterii si virusuri, etc.

Diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice

Diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice se stabileste pe baza istoricului pacientei, a simptomelor acuzate si unor analize si investigatii ce masoara activitatea hormonala, starea si functiile aparatului genital si a sistemului endocrin:

 • nivelul FSH (hormonul de stimulare foliculara secretat de hipofiza, deficientele de FSH explica blocarea procesului de maturizare a foliculilor si de eliberare a ovulelor)
 • nivelul prolactinei (hormon secretat de hipofiza, cu rol in stimularea lactatiei la femeile gravide)
 • nivelul hormonilor masculini (testosteron)
 • nivelul hormonilor feminini (progesteron, estrogen)
 • nivelul LH (hormonul luteotrop / luteinizant, secretat de hipofiza, stimuleaza activitatea gonadelor – ovare si testicule)
 • ecografie abdominala cu vizualizare a aparatului genital
 • ecografie intravaginala
 • laparoscopie
 • biopsia tesutului ovarian
 • analiza urinei
 • RMN abdominal cu vizualizare a aparatului genital

Tratamentul sindromului ovarelor polichistice

Tratamentul include administrarea unor produse din plante medicinale cu actiune centrata spre normalizarea activitatii endocrine si a aparatului genital si sesiune de tratament cu acupunctura.

Pentru a se resorbi formatiunile micro-chistice trebuie restabilite functiile hipofizare si hipotalamice. Odata normalizate secretiile hormonale, ovarele vor primi nivelul optim de hormoni pentru a-si relua activitatea. Procedurile de acupunctura se aplica in zona capului dar si in zona suprarenalelor si a ovarelor pentru amplificarea procesului de resorbire a micro-chisturilor. Produsele din plante incluse in protocolul de tratament participa mai ales la procesul de echilibrare a functiilor hipofizare si hipotalamice dar si la pregatirea ovarelor pentru receptionarea corespunzatoare a hormonilor secretati de cele doua glande.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button