SINDROMUL CEREBELOS

Sindroamele cerebeloase denumesc un complex de simptome asociate unei stari patologice cauzate de lezarea cailor cerebeloase sau a cerebelului. Portiune a sistemului nervos central, cerebelul este situat in cutia craniana, in spatele trunchiului cerebral si are rol in mentinerea echilibrului si coordonarea miscarilor, reglarea tonusului muscular si coordoneaza activitatea sistemului vestibular.

Sindromele cerebeloase sunt provocate de afectiuni degenerative (ataxia Friedreich, boala Pierre Marie), atrofii si tumori cerebeloase, leziuni inflamatorii (abcese si sifilis), scleroza in placi, accidente vasculare cerebrale si cerebeloase, traumatisme cranio-cerebrale, traume psihologice, spondiloze cervicale in stadii avansate, osteofite cervicale anteriore, deficiente circulatorii la nivel cervical si cerebelos.

Complexul de manifestari ce apare ca urmare a lezarii structurii cerebelului include:

  • greutate in efectuarea miscarilor fine (dismetrie)
  • incapacitatea de a indeplini simultan miscari elementare (asinergia)
  • dificultatea de a executa rapid miscari ritmice (adiadocokinezia)
  • intarzieri in executarea actelor voluntare
  • dificultati in coordonarea scrisului si exprimarea verbala: vorbirea este ezitanta, lenta, uneori exploziva, sacadata
  • hipotonie musculara
  • ataxie cerebeloasa: tulburari de echilibru
  • tulburari de mers: mers dificil, nesigur, cu membrele inferioare departate, bolnavul dand impresia ca ar fi consumat alcool
  • tremur in timpul miscarilor voluntare
  • disfunctii oftalmologice: miscari involuntare si ritmice ale globului ocular
  • disfunctii ale sistemului vestibular

Tratament

Prin tehnici specifice de acupunctura este restabilita permeabilitatea vaselor si se normalizeaza procesele de oxigenare a tesuturilor. Imbunatirea permeabilitatii vaselor si normalizarea oxigenarii celulare va determina o reactivare a functiilor metabolice si imunitare locale. Spre exemplu, daca atrofia cerebeloasa are la baza o cauza infectioasa atunci aceste proceduri anuleaza conditiile de viata ale factorilor patogeni si se incepe procesul de regenerare a tesuturilor sau de relocare a functiilor afectate, cand leziunile produse sunt prea profunde.

Indiferent de originea afectiunii, etapa de regenerare a tesuturilor sau relocare a functiilor este prezenta in toate schemele de tratament. Pentru a atinge aceste obiective sunt utilizate si substantele active ale unor plante cu actiune tonica cerebrala, ce stimuleaza circulatia la nivel cerebral si in zona cervicala, cu efecte remineralizante si fortifiante asupra sistemului nervos central.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button