SCLEROZA MULTIPLA

Afectiune a sistemului nervos central, scleroza multipla este caracterizata printr-o demielinizare a structurilor nervoase, respectiv printr-o distrugere a tecii fosfo-lipido-proteice ce acopera fibrele nervoase. Ca localizare demielinizarea afecteaza mai ales creierul, maduva spinarii si nervii optici.

Din punct de vedere fiziologic, aceasta degradare a sistemului nervos intrerupe circulatia impulsurilor nervoase si se traduce prin deficiente neuro-motorii si cognitive: dificultati de echilibru, tulburari ale organelor de simt (in special tulburari de vedere), dificultati in controlul miscarilor, hipotonie generala (diminuearea tonusului muscular), tulburari de memorie, de concentrare, depresie, anxietate etc.

Manifestarile sclerozei multiple prezinta un pattern diferit pentru fiecare pacient, in functie de zona si aria nervoasa afectata. Procesul degenerativ comporta doua manifestari complexe: in faze incipiente este caracterizat in special de inflamarea tecii de mielina si o slaba prezenta a neurodegenerarii. In stadiile severe, procesul de neurodegenerare se amplifica iar intensitatea inflamatiilor scade. La debut se remarca in deosebi:

 • deficiente neuro-motorii: rigiditate musculara, tararea unui picior, slabiciune in manevrarea membrelor,ataxie, greutate in manevrarea obiectelor si tendinta de a scapa obiectele din mana
 • manifestari senzoriale: amorteli, furnicaturi, intepaturi, senzatie de impulsuri electrice in zona coloanei vertebrale si spre membrele inferioare
 • tulburari de mictiune: incontinenta urinara sau pierderea senzatiei de mictiune
 • tulburari oftalmologice: pierderea brusca a vederii si dureri oculare (nevrita optica), vedere incetosata, cu pete, intunecata, neclara, vedere dubla
 • tulburari vestibulare: de echilibru, vartej, ameteala

Pe masura ce avanseaza procesul degenerativ se remarca si manifestari mai complexe:

 • tulburari digestive: tranzit intestinal ingreunat, constipatie etc.
 • deficiente urinare si de defecatie: retentie urinara, incontinenta urinara, infectii ale tractului urinar
 • impotenta la barbati
 • disfunctii sexuale si frigiditate la femei
 • tulburari cognitive: pierderi de memorie, dificultati in reactualizarea informatiilor necesare, a cuvintelor sau a conceptelor uzuale, dificultati de concentrare
 • tulburari emotionale: stari emotive oscilante, turbulente emotionale, depresie, anxietate, manie sau, din contra, stari de euforie, extaz si veselie exacerbata
 • accentuarea durerilor si a manifestarilor senzoriale
 • accentuarea deficientelor neuro-motorii
 • orbire

In functie de frecventa si amplitudinea acestor manifestari, se disting patru forme majore de evolutie ale sclerozei multiple:

 • recurent-remisiva: se caracterizeaza prin atacuri bruste, care pot produce leziuni permanente ale sistemului nervos, atacuri urmate de perioade de remisie cand afectiunea nu avanseaza
 • secundar-progresiva: debutul este insotit de simptome specifice sclerozie multiple recurent-remisive, urmata de continuarea procesului degenerativ fara perioade de remisie
 • primar-progresiva: proces degenerativ continuu fara atacuri
 • recurent-progresiva: degenerare progresiva de la debut, insotita de atacuri perioadice

Foarte multi bolnavi de scleroza multipla nu se incadreaza cu exactitate in aceste tipare, scleroza multipla fiind caracterizata de o oscilanta a simptomelor si de o evolutie lenta, pe perioada mai multor ani de zile. Incidenta este mai ridicata in randul barbatilor, in special a celor de varsta medie.

In episoadele de remisie bolnavul pare vindecat. Pe masura ce procesul degenerativ se amplifica simptomele devin mai pronuntate iar in perioadele de remisie se mentin unul sau mai multe simptome. Sistemul nervos isi pierde capacitatea de revenire dupa perioadele de recadere, afectiunea capatand treptat un caracter permanent.

Sunt rare cazurile cand scleroza multipla provoaca decesul in primii ani de la debut. In aceste situatii este vorba de o forma aparte, denumite scleroza maligna sau fulminanta.

Cauze

Procesul de demielinizare este declansat de actiunea unor factori patogeni cu grad ridicat de infectiozitate, de evenimente cu grad ridicat de stres, de traume fizice sau psihice. Acesti factori pot deveni in evolutia bolii si cauze ale episoadelor de recadere. Ca acesti factori sa afecteze structura sistemului nervos central este necesar sa existe anumite conditii. In situatia de fata este vorba despre o slaba oxigenare a unor arii cerebrale, cu deficit de oxigen de aproximativ 50%. Lipsa de oxigenare celulara va produce grave deficiente imunitare, ceea ce va permite distrugerea stratului de mielina. Anumite disfunctii ale barierei hemato-encefalice explica scaderea nivelului de oxigenare si patrunderea agentilor patogeni la nivel cerebral.

Tratament

In medicina traditionala tratamentul sclerozei multiple include formule fitoterapeutice si tratament cu acupunctura si termoterapie tibetana.

Astfel, pentru a trata scleroza multipla se restabileste in primul rand un nivel optim de oxigenare in zonele afectate, prin tratarea disfunctiilor barierei hemato-encefalice. Crescand aportul de oxigen sunt reluate functiile celulare si schimburile metabolice in parametrii normali, ceea ce va imbunatati imunitatea locala. Daca stadiul afectiuni permite si nu exista leziuni severe, sunt regenerate si ariile cerebrale si ramificatiile nervoase demielinizate.

In situatia cand degenerarea tecii de mielina este prea pronuntata se vor reloca functiile zonei respective catre o zona sanatoasa a sistemului nervos. Procedura de reconstructie si relocare este realizata mai ales prin combinarea anumitor plante medicinale, cu efecte regenerante, revitalizante, de tonifiere si antiinflamatoare. Restaurarea oxigenarii se realizeaza prin formule fitoterapeutice si tehnici de acupunctura specifice, tehnici ce contribuie si la diminuarea simptomelor pana la disparitie. Daca procesul de sclerozare a afectat si zone ce controleaza activitatea unor organe, deteriorand astfel activitatea lor, se stimuleaza anumiti centri energetici de pe corp pentru insanatosirea acestora.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button