RINITA ALERGICA

In medicina traditionala exista optiuni de tratament pentru orice tip de alergie, prin urmare rinita alergica se inscrie in categoria afectiunilor cu un raspuns bun la acest gen de tratament, cu atat mai mult cu cat terapiile traditionale nu prezinta efecte secundare si actioneaza in vederea reechilibrarii mecanismelor imunitare, astfel incat organismul sa nu mai fie afectat de agenti alergeni din mediu.

Afectiune a cailor respiratorii superioare, rinita alergica se manifesta prin inflamarea cronica a mucoasei nazale insotita de prurit nazal, rinoree, infundarea sau obstructia cailor nazale, stranuturi repetate, mancarimea si lacrimarea ochilor si/sau prurit otic (mancarimea urechilor).

Rinita alergica se declanzeaza pe fondul unor tulburari imunitare si prin actiunea unor factori de mediu alergeni ce determina un raspuns imunitar major in momentul contactului cu mucoasa nazala: acarieni, polen, bacterii, par de animal, mucegai, praf, parfumuri, odorizante, gandaci sau chiar utilizarea in exces a picaturilor nazale.

Aerul poluat, expunerea la substante toxice sau lucru intr-un mediu toxic, frigul, alimentatia deficitara, viroze recurente tratate necorespunzator, gradul scazut de umiditate din mediu sunt aspecte ce sensibilizeaza aparatul respirator si amplifica riscul declansarii rinitei alergice.

Deseori rinita alergica poate fi confundata cu o raceala obisnuita, prin asemanarea simptomelor. Insa, repetarea ocazionala a simptomelor, cronicizarea si acutizarea acestora vor determina bolnavul sa investigheze starea sanatatii sale pentru a determina cauzele acestor manifestari. Administrarea unor medicamente pentru viroze poate cauza, in situatii particulare, o intensificare a simptomelor si prin urmare o deterioare a sanatatii bolnavului.

In stadiile mai avansate, rinoreea specifica rinitei alergice se va transforma dintr-o secretie fluida si clara intr-o secretie vascoasa si inchisa la culoare, ca urmare a infectarii mucoasei nazale si a sinusurilor. Daca rinita alergica intra in faza infectioasa si nu este trata corespunzator exista riscul de extindere al infectiei la nivelul sinusurilor, ochilor si al urechilor, generand afectiuni precum sinuzita, otita, conjunctivita, polipi nazali sau astm.

In functie de perioadele de manifestare se diferentiaza rinita alergica sezoniera si rinita alergica perena. Rinita alergica sezoniera se declanseaza intr-un anumit anotimp la contactul cu polenul arborilor, ierburilor, florilor etc. Simptomele dispar in zilele ploiase sau cand bolnavul evita contactul cu mediul exterior. Rinita alergica perena este prezenta pe tot parcusul anului, fiind declansata in special de alergeni precum: acarieni, praf, mucegai, par de animale sau gandaci de bucatarie.

In functie de intensitatea manifestarilor se diferentiaza rinita acuta si rinita cronica. Rinita acuta debuteaza prin inflamarea mucoasei si infundarea cailor nazale, senzatie de usturime si uscaciune in zona mucoasei nazale si faringiene, tuse, rinoree, stranut frecvent, lacrimare, infundarea urechilor, migrene, stare subfebrila, scaderea poftei de mancare, tulburari de somn, indispozitie generala si oboseala pronuntata.

Rinita cronica se diferentiaza in trei subforme: rinita cronica atrofica, catarala si hipertrofica. In forma atrofica mucoasa nazala isi reduce volumul, pe suprafata sa formandu-se cruste galben-verzui cu un miros neplacut si respingator. Rinita catarala se manifesta prin congestia sau inflamarea mucoasei nazale insotite de infundarea cailor nazale, secretii nazale mucoase sau mucopurulente, dificultati de respiratie, tuse, tulburari de somn provocate de respiratia deficitara, dureri de cap, ameteala, diminuarea mirosului si a auzului. Rinita hipertrofica se prezinta prin cresterea volumului mucoasei nazale, cu formatiuni edemice si polipi. Fiind o forma evolutiva de rinita catarala, simptomele sunt similare, insa mai pronuntate.

Tratament

Schema de tratament traditional include extracte hidroalcoolice din plante medicinale si stimularea unor puncte de acupunctura specifice. Scopul tratamentului este de a determina sistemul imunitar sa interpreteze corespunzator prezenta factorilor alergeni si sa raspunda corect la actiunea acestora asupra organismului. Prin urmare, se va actiona la nivelul meridianelor energetice pentru a corecta activitatea organelor direct implicate in coordonarea functiilor imunitare: timus, splina-pancreas, tiroida. Anumite plante medicinale sunt incluse in schemele de tratament pentru rinita alergica cu rol in regenerarea mucoaselor si restabilirea metabolismului si a imunitatii locale. In cazul rinitelor alergice ce au generat si infectii ale aparatelor invecinate, aceste plante medicinale vor avea in vedere tratarea infectiilor si refacerea tesuturilor afectate (sinusuri, urechi, ochi). De asemenea, la nivelul intregului organism, plantele medicinale vor actiona in vederea eliminarii toxinelor acumulate si a reziduurilor celulare.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button