PSORIAZISUL

Psoriazisul este o afectiune cronica, cu evolutie de lunga durata, manifestata in special prin aparitia unor formatiuni specifice la nivelul pielii al caror aspect difera pentru fiecare persoana in parte. In unele cazuri manifestarile psoriazisului la nivel cutanat dispar, pentru a reapare dupa o perioada de timp in aceeasi forma sau intr-o forma mai grava.

Psoriazisul, in formele de manifestare usoare si medii, nu reprezinta un pericol pentru viata bolnavului. Netratarea afectiunii insa permite evolutia psoriazisului pana in stadiul in care cauzeaza decesul bolnavului.

Cauze

Pielea este organul care reflecta prin aspect starea organelor interne si functionalitatea lor. In cazul psoriazisului modificarile survenite la nivelul pielii au la origine un dezechilibru hepatic major. Din acest motiv in anumite arii dermice vascularizatia periferica se diminueaza iar celulele pielii nu mai primesc resursele necesare pentru a functiona in parametri normali. La suprafata pielii apar leziunile specifice psoriazisului intrucat celulele pielii mor prea repede.

Pe masura ce starea ficatului se deterioreaza, psoriazisul evolueaza spre forme mai grave. Una dintre aceste forme este artrita psoriazica, situatie in care este afectata structura ligamentelor, a tendoanelor si cartilagiilor intra-articulare.

Ficatul are un rol vital in desfasurarea proceselor metabolice, fiind responsabil pentru realizarea a peste cateva mii de reactii biochimice. O modificare a functiei sau/si a structurii sale produce dezechilibre metabolice, hormonale si imunitare. In cazul bolnavilor de psoriazis functionarea neadecvata a unei anumite arii a ficatului si circulatia periferica deficitara nu mai permit eliminarea celulelor cutanate moarte. Intr-o astfel de situatie psoriazisul capata caracteristicile unei reactii autoimune, intrucat sistemul imunitar va incerca sa elimine celulele cutanate moarte. Dar unele celule moarte sunt atasate de celule vii. Din cauza anomaliilor metabolice locale, anticorpii organismului ataca si aceste celule vii. Se formeaza astfel un mecanism anormal de eliminare a celulelor moarte, intrucat acest proces include si celulele cutanate vii.

Factori favorizanti

Cercetarile releva existenta unor factori de risc care genereaza dezechilibru hepatic si ulterior deteriorarea ficatului urmata de aparitia leziunilor psoriazice la nivelul pielii. Printre acestia se numara alimentatia neadecvata, suprasolicitarea fizica si psihica a organismului, stresul, loviturile sau leziunile in zona hepatica sau la nivelul pielii (in zonele reflexogene ale ficatului).

O situatie aparte o constituie modificarea pozitiei vertebrelor T8, T9, T10 sau/si T12. Fiecare vertebra este inconjurata de o multitudine de ramificatii nervoase si vase de sange. Deplasarea unei vertebre din pozitia naturala va genera presiune pe ramificatiile nervoase din zona adiacenta, alterand fluxul de informatii de-a lungul ramificatiei nervoase afectate.

Forma de manifestare
Simptomatologie
Localizare
Observatii
Psoriazis vulgaris
Formatiuni rosiatice la nivelul pielii, bine delimitate si reliefate, acoperite cu scuame usor detasabile de culoare alb-sidefie
Coate, genunchi, scalp, zona inferioara a spatelui
Cea mai comuna forma, peste 80% dintre pacientii sufera de acest tip de psoriazis
Psoriazis gutos
Pete rosiatice, bine definite, de dimensiuni reduse
Trunchi si membre
Aparitie brusca. Dezechilibrul hepatic este asociat cu infectii streptococice, afectiuni respiratorii, stres, traumatisme la nivelul pielii sau cu administrarea unei medicatii specifice  (beta-blocante si medicatie pentru malarie)
Psoriazis inversat
Zone tegumentare rosii si inflamate, cu tendinta de exfoliere, se remarca absenta scuamelor alb-sidefii
La nivelul pliurilor corpului (axilar, santul intrafesier, sub-mamar, inghinal etc.)
Prezinta un grad ridicat de disconfort din cauza localizarii, mai ales in cazul persoanelor supraponderale
Psoriazis pustulos
Pustule inconjurate de zone tegumentare inflamate si eritematoase
Maini si picioare, poate generalize extinzandu-se pe toata suprafata corpului
In cazul psoriazisului pustulos generalizat acut viata pacientului este pusa in pericol fiind necesara spitalizarea si ingrijirea medicala adecvata
Psoriazis eritrodermic
Eruptie rosiatica, cu aspect de arsura si tendinte de descuamare fina insotita de prurit, senzatie de arsura, stari febrile si frisoane, deshidratare si pierderi importante de fier si proteine
Pe toata suprafata corpului
In cazuri particulare bolnavii prezinta hipotermii, insuficienta renala si cardiaca, sindrom de malabsorbtie si infectii majore

Tratament

Tratamentul psoriazisului in medicina traditionala are in vedere in primul rand regenerarea structurii hepatice si restabilirea functiilor hepatice. Concomitent se actioneaza asupra sistemului endocrin pentru a restabili echilibrul hormonal. Tratamentul include extracte hidroalcoolice din plante medicinale si acupunctura, termoterapie tibetana si manipulare osteo-articulara.

Daca psoriazisul a avansat pana la stadiul unei deficiente imunitare sau hiperimunitate, se intervine pentru a obtine si un echilibru imunitar. In cazul deficientei imunitare bolnavul prezinta infectii majore iar in cazul hiperimunitatii psoriazisul capata manifestarile unei afectiuni autoimune.

Tratamentul artritei psoriazice are in vedere etapele mentionate dar si refacerea structurii articulatiilor.

Daca dezechilibrul hepatic si leziunile psoriazice sunt produse de o deplasare a vertebrelor aceastea sunt asezate in pozitia anatomica naturala si se intervine prin acupunctura si fitoterapie pentru eliminarea dezechilibrelor prezente in corp. Tratamentul actioneaza si asupra pielii pentru o regenera si revitaliza.

Un aspect important al tratamentului il constituie tratarea starii depresive de care sufera bolnavii de psoriazis. Starea depresiva se instaleaza pe fondul dezechilibrului imunitar si hormonal, dar si din cauza impactului pe care il are psoriazisului asupra vietii publice si private.

Cand vertebrele deplasate afecteaza radacina nervului ce inerveaza ficatul, atunci informatiile transmise catre ficat prin ramificatiile acestui nerv vor fi alterate. In timp informatiile alterate vor declansa psoriazisul, din cauza perturbarii zonei hepatice responsabile cu vascularizatia, hranirea si oxigenarea pielii. Daca vertebra este repusa in pozitia initiala, aceste manifestari vor inceta, pacientul recuperandu-se complet dupa administrarea tratamentului medical adecvat.

Forme de manifestare

Clasificarea formelor de manifestare ale psoriazisului se realizeaza in functie de gradul de afectare a tesutului cutanat, de extindere si de localizare. Modul de manifestare insa este diferit pentru fiecare pacient iar formele usoare si medii se pot transforma in forme grave sub actiunea unor factori declansatori (socuri emotionale si psihice, traume fizice, etc.) Sub actiunea factorilor declansatori s-a semnalat si reaparitia afectiunii in cazul pacientilor care nu au prezentat leziuni psoriazice timp de mai multi ani.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button