NODULII TIROIDIENI

Tumefieri ale glandei tiroide, nodulii tiroidieni sunt cea mai frecventa afectiune a sistemului endocrin, afectand atat barbatii cat si femeile. In cele mai multe cazuri este vorba despre tumori benigne, insa exista si risc de malignizare (in contexte particulare).

Prin urmare se recomanda aplicarea unui tratament corespunzator, chiar si in cazul nodulilor benigni. In primul rand pentru ca nodulii se formeaza cand sistemul endocrin nu functioneaza corespunzator si agraveaza prin prezenta lor dezechilibrele hormonale deja existente. Spre exemplu, daca nodulul secreta prea multi hormoni tirodieni se va instalahipertiroidia.

Glanda tiroida secreta tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Acesti hormoni controleaza metabolismul, faciliteaza accesul oxigenului in celule, regleaza temperatura corpului si ritmul cardiac, influenteaza tonusul musculaturii striate si netede, digestia, concentratia de calciu din oase si concentratia colesterolului din organism. Iata de ce disfunctiile tiroidiene au la randul lor repercursiuni negative asupra mecanismelor fiziologice si a intregii activitatii organice.

In general nodulii tiroidieni nu cauzeaza simptome care sa alerteze pacientul, diagnosticarea lor putand fi chiar accidentala, cu ocazia unor investigatii pentru alte afectiuni. Hipersecretie tiroidiana determina stari de agitatie si nervozitate, aritmii cardiace, scadere brusca in greutate fara un motiv evident si un peristaltism accentuat a intestinului gros, manifestat prin scaune moi. Hipofunctia tiroidiana determina cresteri in greutate semnificative, astenie, constipatie, dificultati de memorare, concentrare si reactualizare a informatiilor.

In functie de structura si numar se disting mai multe tipuri de noduli: noduli autonomi, noduli multipli grupati in gusa polinodulara, noduli chistici (umpluti cu sange sau lichid), noduli solizi. Malignitatea unui nodul poate fi determinata in urma termografiei de contact sau a punctiei bioptice cu ac subtire.

Se recomanda consultarea de urgenta a unui specialist daca se observa aparitia unui nodul dur la atingere, cu o crestere accelerata, care cauzeaza dificultati de inghitire si respiratie, raguseala si este insotit de umflaturi in zona subratului si a gatului. Aceste pot fi simptomele unui nodul canceros.

Cauze

Lipsa iodului din alimentatie, surmenajul organismului, stresul, traumele fizice sau psihice sunt elemente ce determina in situatii de criza o hiperactivitate in anumite arii din glanda tiroida. Aceste zone se vor transforma in noduli, prin mentinerea hiperactivitatii si reducerea activitatii in zonele de tesut glandular normal.

Tratament

Schemele de tratament traditional aplicate pentru normalizarea functiilor tiroidiene si resorbtia nodulilor tiroidieni includ: extracte hidroalcoolice din plante medicinale, cu actiune centrata asupra sistemului endocrin, dar si pentru echilibrarea si revitalizarea celorlalte organe, proceduri de acupunctura si termoterapie tibetana, ce au rolul de a echilibra sistemul energetic al organismului si de a activa anumiti centri energetici asupra carora vor actiona substantele curative ale plantelor medicinale.

Tehnicile de tratament specifice medicinei traditionale reactiveaza ariile tiroidiene hipofunctionale. Astfel, zonele reactivate vor participa la normalizarea functiei tiroidiene si resorbtia nodulilor, printr-un proces de refacere a tesuturilor hipertrofiate. Normalizarea activitatii tiroidiene va regla si procesele metabolice indeplinite de hormonii tiroidieni, tratand totodata si afectiunile cronice produse de aceste dereglari hormonale.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button