NEVROZA

In medicina traditionala acupunctura si plantele medicinale sunt utilizate de milenii pentru tratarea afectiunilor sistemului nervos, inclusv a celor de natura psihogena cum este cazul nevrozelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii a confirmat eficienta acupuncturii in normalizarea activitatii psihicului uman si relaxarea sistemului nervos de tensiunea acumulata prin stres, suprasolicitari mentale sau traume psihice.

Nevroza este un termen utilizat pentru a denumi o serie de manifestari patologice ale sistemului nervos, ce perturba echilibru psihic si genereaza o serie de comportamente nevrotice, ca urmare a unei suprasolicitari sau traume psihice.

Nervrozele isi au originea intr-un conflict psihic produs de evenimente petrecute in trecutul bolnavului si reflecta neadaptarea individului la conditiile de viata din momentul respectiv (mediu social, mediu familial, mediu profesional, imposibilitatea de a raspunde cerintelor impuse de societate, neputinta de a realiza obiective propuse etc.).

Din punct de vedere organic, nevroza genereaza o tensiune psihica cu impact negativ asupra intregului organism (perturba relatiile inter-organice, schimburile metabolice si functiile organice). Bolnavul este constient de deteriorarea starii sale psihice si incearca sa gaseasca solutii pentru restabilirea echilibrului psiho-afectiv.

Formele specifice de nevroza se diferentiza in functie de manifestarile prezente, astfel se disting:

  • nevroza anxioasa (sau psihastenia manifesta simptome precum spaima sau stare de neliniste permanenta, insomnii, teama de moarte, senzatie de sufocare, transpiratii, ameteli, tremuraturi cu racirea extremitatilor, crampe abdominale, senzatie de oprire a inimii, teama de boala, teama de lumina)
  • nevroza astenica (sau neurastenia, caracterizata de tulburari de somn, oboseala la trezire, insomnii, cefalee, vartej, senzatie de nod in gat, sufocare sau dificultati de respiratie, stare pernamenta de oboseala – astenie si lipsa de energie, tulburari de concentrare si memorare, nevralgii, amorteli si furnicaturi in zona membrelor, stari de iritabilitate, nervozitate, hipersensibilitate emotiva si sensibilitate crescuta la zgomote)
  • nevroza isterica (manifestata prin episoade sau crize isterice, declansate in conditii de stres puternic, similare cu cele epileptice. Bolnavul este insa semi-constient, raspunde la stimuli durerosi si isi aminteste episodul isteric, pupilele reactioneaza la stimuli luminosi)
  • nevroza viscero-vegetativa (sau nevroza cardiaca, include manifestari cardiace precum palpitatiile, tahicardie, dureri precordiale, respiratie superficiala, astenie, dispnee, balonari abdominale si constipatie)

Tratament

Faptul ca persoanele suferinde de nevroza sunt constiente de afectiunea lor si doresc sa isi recapate echilibrul anterior afectiunii, reprezinta un avantaj. Un aspect major al tratamentului il constituie stimularea oxigenarii zonei cerebrale utilizate in procesele de evaluare personala si de construire a stimei de sine. Prin imbunatatirea acestor procese de oxigenare se permite detensionarea psihicului pacientului si reluarea in parametrii optimi a functiilor cerebrale perturbate.

Tehnicile tibetane de acupunctura aplicate si plantele medicinale vor trata si dezechilibrele organice prezente. Sedintele de consiliere psihologica medicala au rolul de a ajuta pacientul sa isi reevalueze propriile forte, sa isi construiasca obiective ce pot fi atinse prin capacitatile sale, sa isi descopere limitele si metode de a le depasi, sa isi construiasca o viziune realista despre realitatea in care traieste si sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta. Prin reconstruirea imaginii de sine si a modului in care pacientul se raporteaza la mediul exterior, pacientul isi va redobandi increderea in sine si in capacitatea sa de a se dezvolta, pentru a se simti implinit si multumit de propria persoana.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button