FOBIILE

Fobiile sunt frici irationale produse de diferite locuri, lucruri sau situatii. Fiinta umana afectata de aceasta afectiune intra in panica instinctiva cand se confrunta cu obiectul sau motivul fricii.

Sunt cateva tipuri de fobii. Prima fobie, de care sufera 20% din populatia Terrei, este cea provocata de diferite animale, inaltimi, persoane, procedee medicale, lifturi, apa, calatoria cu avionul sau cu vaporul.

Alta fobie este fobia sociala, care include frica de imbratisare, de sarut sau umilire in locuri publice, adica frica de public. La bolnavii din categoria aceasta se observa ca frica de a nu se intampla nimic in public este mai ingrozitoare decat frica de moarte. Fobia aceasta se manifesta si prin frica de a merge la restaurante, teatre, cinematografe, toalete publice, de a-si manifesta sentimentele fata de public sau intalnire cu necunoscuti.

Din aceasta categorie este si frica de a nu fi pretuit si ridicat la un nivel la care, chiar daca meriti, iti este teama ca nu poti sa faci fata. Ultima categorie este si cea mai grea, acumuleaza ambele fobii descrise mai sus si frica este atat de mare, ca se transforma in panica. Oamenii din aceasta categorie evita sa iasa si din casa, ca sa nu intre in panica. Oamenii din aceasta categorie cred ca vor intra in asemenea criza din care nu pot iesi si ca vor muri. Stresul este atat de mare, ca provoaca tahicardie, durere in piept, lipsa de oxigen, in asa fel ca alti oameni care privesc persoana aflata in criza cred ca aceasta are criza cardiaca in desfasurare.

In criza bolnavul are ameteli, vertij, greturi, transpiratii abundente, soc si amorteli permanente. Bolnavul respectiv nu mai stie unde este sau nu se poate orienta si pierde controlul total si se manifesta ca si cum ar muri. Oamenii de genul acesta nu intra in locuri inchise, in lifturi, magazine, poduri, tunele si zone subterane. Un bolnav din categoria aceasta nu poate iesi din casa fara insotitor, deoarece considera ca si ploaia sau alt eveniment il pot omori. In cazuri extreme, bolnavii nu ies nici din camera, in propria lor casa. Fobiile se formeaza atunci cand creierul leaga un obiect sau o situatie cu un eveniment periculos sau traumatic. Cateodata legatura este clara. Un om care in copilarie a fost in pragul inecului, are fobie in ceea ce priveste apa. Exista si cazuri in care bolnavii cu fobie de apa, nici nu se spala pe fata sau pe cap, de frica de a nu se ineca.

Exista si cazuri inexplicabile, de exemplu exista fobii de fluturi. Sunt multi pacienti care au fobie de fluturi, desi ei traiesc in oras si fluturi au vazut decat in carti sau la televizor si nu au nicio legatura cu realitatea. La o pacienta, prin hipnoza, s-a descoperit motivul fobiei fata de fluturi: cand fetita avea trei ani, mama ei a innebunit si a fost pusa in camasa de forta. In timpul acesta, bolnava de acum, care avea atunci trei ani, era de fata. Aceasta bolnava a suportat socul imobilizarii propriei ei mame, in primul rand si in al doilea, in acea stare in care era, prin fata ochilor ei, a trecut un fluture care s-a apropiat de ea. Din clipa aceea, sigur ca bolnava a avut fobie de fluturi si aceasta frica s-a instalat in subconstientul ei.

La fel se intampla si cu un copil care in copilarie a fost latrat sau atacat de caine, tot subconstientul depoziteaza aceasta informatie si o transforma in fobie. Copiii copiaza si comportamentul parintilor. In cazul in care parintii au fobie moderata la ceva, copilul mosteneste intocmai si chiar accentueaza starea de frica. Fobia poate fi mostenita si pe cale genetica. Fobia poate fi si indusa de catre parinti extrem de grijulii, care isi invata copilul ca lumea este formata decat din pericole.

Alte motive pentru care poate fi instalata fobia sunt excesul de zahar, cofeina, alcool, care distrug echilibrul fiziologic, ridica gradul de stres si provoaca hipoglicemie, hipotiroidism si deficit de minerale. La fel si reactiile alergice sau un eveniment brusc care poate crea stare de panica.

Medicina moderna trateaza in diferite moduri fobia, dar s-a dovedit ca nu exista rezolvare totala a acestui fenomen. Medicina traditionala, ca in toate afectiunile corpului uman si a starii mentale, a gasit rezolvare si pentru aceasta afectiune. Medicul de medicina traditionala stabileste exact tratamentul si, in functie de cat de afectat este bolnavul, afectiunea este tratata intr-o perioada mai scurta sau mai lunga. Tratamentul se face prin acupunctura, extracte hidroalcoolice din plante medicinale, alimentatie corecta si un regim de viata corespunzator, care vor ameliora problema.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button