FENG SHUI, ACUPUNCTURA SI SANATATEA

Vechea, dar minunata viziune chinezeasca asupra vietii isi are originile in intelegerea profunda a celor trei comori: cer, umanitate si pamant.  Ea ofera oamenilor un sistem natural care trebuie studiat, inteles si trait. Acest sistem poarta numele de “ Cele opt ramuri ale lui Tao” si include I Ching, Acupunctura, Fitoterapie, Feng Shui, Qi Gong, Nei Dan, astrologia si yoga taoista.

Feng Shui, denumit uneori si acupunctura pamantului, este un instrument valoros pentru a analiza, echilibra si activa energiile care afecteaza sanatatea, relatiile si prosperitatea. La fel ca si acupunctura, feng shui se bazeaza pe ciclul celor cinci elemente, pe dinamica dintre Yin si Yang, energiile masculine si feminine.

Dintr-o anumita perspectiva, sistemul canalelor energetice din acupunctura poate fi comparat cu modul in care raurile, curentii, acumularile de apa si izvoarele subterane functioneaza in natura, devenind astfel o metafora pentru functionarea si transportul substantelor vitale chi, sange, fluide corporale de-a lungul corpului omenesc.

Aplicatii medicale

Teora trigramelor, corespondenta acestora  cu anumite sectoare din locuinta si cu structurile anatomice reprezinta notiuni de baza in  multe scoli de feng shui; totul este corelat cu starea de sanatate a anumitor segmente din corpul uman: capul, stomacul, gambele, coapsele, urechile, ochii, mainile, gura, precum si cu cele cinci elemente: metal, pamant, lemn, apa, foc. Exista chiar metode previzionale prin care se poate determina membrul familiei care va fi afectat de structurile energetice nefavorabile din locuinta.

Feng shui ofera posibilitatea de a observa, intelege si armoniza diverse aspecte in spatiile in care locuim. In feng shui, influentele majore sunt date de formele exterioare, interioare si de interactiunea celor cinci elemente. Din perspectiva sanatatii, cele cinci elemente pot fi considerate activatori ai diferitelor sectoare ale locuintei noastre si ele pot influenta sanatatea ocupantilor.

Aplicarea teoriei in practica

Metodele feng shui pleaca de la simplu pana la complex. Studiul energiilor spatiului, forme, culori, gasirea directiilor favorabile  pentru locatari in timpul somnului si al orelor de lucru, analiza stelelor zburatoare – aspecte temporale ce se manifesta periodic in locuintele noastre, toate pot indica “diagnostice” si remedii pentru obtinerea starii de bine si de sanatate.

Daca aceasta casa orientata cu fata catre sud ar fi situata la capatul unei strazi, intr-un “ fund de sac”, cu fluxul energetic al strazii directionat exact catre usa principala sudica, strada ar fi considerata o “sageata otravita” care genereaza influente nefaste, intr-un mod asemanator factorilor patogeni din medicina chineza: frig, vant, curent, foc, caldura excesiva etc. In acest caz, ocupantii casei ar putea avea probleme cu ochii, insomnii, iar fiica mijlocie a familiei, sau femeia de varsta medie din casa, ar putea fi mai susceptibile la aceste afectiuni.

Daca in zona de nord vest a unei case acoperisul este inclinat, tesit, ca in figura de mai sus, locuitorii acestei zone ar putea suferi de afectiuni legate de cap si craniu. Acestea ar putea fi dureri de cap, probleme cu nasul, cu gatul sau cu urechile. Daca tatal , capul de familie ar petrece mai mult timp in acea zona, el ar putea fi afectat in masura mai mare de aceste probleme.

De asemenea, zona de nord vest a casei este guvernata de elementul Metal. Daca in aceasta zona s-ar gasi un semineu sau centrala termica, reprezentand elementul Foc, atunci ar exista o probabilitate mai mare ca tatal, capul familiei, sa fie afectat de aceste probleme de sanatate localizate la nivelul capului, pentru ca Focul topeste Metalul.

Un specialist in feng shui va reusi cu siguranta sa ofere remedii pentru contracararea acestor neajunsuri, si de asemenea va putea sugera activatori pentru  maximizarea potentialului  de sanatate, armonie, buna intelegere intre membrii familiei si prosperitate generala.

Avand in vedere multiplele conexiuni dintre sanatate si structurile care ne inconjoara, feng shui ar putea fi privit ca un instrument eficient pentru a “prelungi” si acasa starea de sanatate dobandita in urma unui tratament de medicina traditionala.

Diana Roman
Consultant feng shui residential / business
www.fengshui-studio.ro

Share Button