DISCHINEZIA BILIARA

Dischinezia biliara denumeste o dereglare a mecanismului de evacuare a bilei, dereglare datorata unor disfunctii motrice la nivelul veziculei biliare, a canalului coledoc sau a sfincterului Oddi (intrarea canalului coledoc in duoden).

Rolul veziculei biliare in organism

Vezicula biliara este un organ de dimensiuni mici, localizat sub ficat. Comunica cu ficatul prin ductul hepatic. Are rolul de depozita si de a concentra bila, o secretie hepatica de culoare verde utilizata in procesul digestiv. Atunci cand consumam alimentele, vezicula biliara elibereaza bila prin canalul coledoc in duoden (primul segment al intestinului subtire).

Cand acest mecanism este perturbat apar dereglari ale procesului digestiv, manifestate prin: durere sau jena in zona subcostala dreapta sau in epigastru, durere in zona omoplatilor, dureri de cap (mai ales pe partea dreapta), ameteala, greata, flatulatii, senzatie de prea-plin si balonare dupa mese, indigestie (mai ales dupa ce se consuma mancaruri grele sau grase), diaree sau scaune moi, scaune deschise la culoare, constipatie, gust amar dupa mese.

In cazul puseurilor acute se instaleaza si febra, insotita de colica biliara (durere puternica, in partea dreapta a abdomenului, subcostal, durere ce poate radia spre omoplatul drept), greata si stari de voma. Simptomele pot dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Tulburarile biliare genereaza dezechilibre majore in activitatea organismului, putand cauza afectiuni hepatice (steatoza hepatica, hepatomegalie, ciroza hepatica) si pancreatice (pancreatita, diabet), dereglari patologice ale microflorei intestinale, afectiuni gastrice (gastrita, ulcer peptic , reflux gastro-esofagian).

Tipuri

Dischinezia biliara hiperkinetica se prezinta printr-o crestere a activitatii biliare, reducere a dimensiunilor veziculei, accelerare a tranzitului intestinal, dureri si diaree. Diskinezia biliara hipokinetica, denumita popular si “bila lenesa”, este caracterizata de dureri sau jena in hipocondrul drept, senzatie de apasare in aceasta zona si gust amar dupa mese sau dupa eforturi fizice, varsaturi biloase, prurit.

Cauze

Principali vinovati ai dereglarii activitatii biliare sunt stresul sau alte tulburari de natura psihica si o alimentatie haotica si neadecvata, caracterizata de excese alimentare frecvente si consum nemasurat de grasimi, prajeli, mezeluri, carne grasa sau tocata, oua, cafea, ciocolata, alcool sau alte preparate ce necesita un timp de digestie prelungit.

Dischinezia biliara mai poate fi declansata si de factori nealimentari: tulburari endocrine, afectiuni ginecologice, stres, surmenaj fizic, tulburarile anxioase si/sau depresive.

Tratament

Tratamentul dischineziei biliare se realizeaza prin tonifierea sau relaxarea veziculei biliare (in functie de caz) si reglarea secretiei de bila a tesutului hepatic. Dieta alimentara inclusa in programul de tratament are rolul de a imbunatati activitatea hepatica si biliara. Dupa finalizarea dietei, pacientul poate adopta un regim de alimentatie mai lejer. Este obligatoriu insa sa consume trei mese pe zi si sa nu existe niciun fel de gustare intre aceste mese.

Impactul si efectele cauzelor generatoare sunt inlaturate prin proceduri traditionale specifice. Astfel se actioneaza pentru eliminarea efectelor stresului, pentru ajustarea alimentatiei si adoptarea unui regim alimentar sanatos dar si pentru tratarea organelor afectate indirect: ficat steatozic (acumulare de tesut adipos in zona hepatica ce perturba functiile hepatice), disfunctia glandei tiroide, peristaltism intestinal redus etc. De asemenea este restabilit si echilibrul florei intestinale si este refacuta mucoasa stomacala. Daca exista si reziduuri in vezica biliara (mal) se realizeaza si un drenaj biliar pentru eliminarea acestora.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button