Consiliere psihologică

Consilierea psihologica medicala este asociata complexului de terapii traditionale pentru a ajuta bolnavul sa inteleaga manifestarile si mecanismele bolii cu care se confrunta, pentru a reduce stresul situatiei in sine dar si a evenimentelor cotidiene. De asemenea, fiecare afectiune are la origine si o componenta psihologica. Orice perturbare a echilibrului psihic produce pe suprafata cerebrala mici leziuni ce blocheaza activitatea normala a unuia sau mai multor organe. Prin indentificare traumei, a evenimentului negativ si eliminarea

Consiliere psihologica medicalatensiunii pe care o produce, se obtine o echilibrare a activitatii mentale si o reglare a functiilor organice si metabolice. Obtinerea unui echilibru mental si afectiv permite pacientului sa adopte o alta perspectiva asupra afectiunii si sa isi desfasoare activitatile profesionale si familiale intr-un ritm normal.

Necesitatea unei altfel de abordari a relatiei pacient-afectiune este explicata de psihologul Sorina Burtoiu:

“Modificarile climatice si geografice ale planetei Terra privite ca si consecinta a neglijentei fiintei umane actioneaza ca un bumerang, cu consecinte asupra fiintei umane, florei si faunei. Toate acestea suporta in timp unele modificari care incep cu micsorarea si se finalizeaza cu disparitia totala a unor specii. Fiinta umana, superioara ca si treapta de dezvoltare, suporta si ea unele modificari atat in plan psihic, comportamental cat si somatic.

Intreruperea legaturii cu natura, prin modernizarea societatii, a avut drept rezultat aparitia unei brese in sistemul imunitar al organismului, astfel ca isi fac simtita prezenta diverse afectiuni, de o complexitate mai mare sau mai mica, produse de agentii patogeni din mediu (virusuri, bacterii, ciuperci etc). Aflandu-se in acest punct, fiinta umana apeleaza pentru rezolvarea afectiunilor sale la medicina clasica, respectand tehnicile si principiile ei, dar lovindu-se in acelasi timp de limitele sale.

In situatia in care este nemultumit de rezultate, bolnavul apeleaza la medicina complementara si alternativa (traditionala) unde, deseori, intampina probleme cauzate de neadaptarea la acest nou regim de abordare (ex. durata tratamentului). De asemenea, prezenta pe piata a putinilor specialisti ce cunosc cu adevarat acest domeniu isi spune si ea cuvantul. Aflandu-se intr-o astfel de stare de nesiguranta combinata cu dorinta de a-si rezolva problemele de sanatate pacientul are nevoie de un suport psihologic. Acordarea acestuia prin consiliere psihologica pe toata durata tratamentului conduce la o aderenta mai buna a acestuia si implicit la rezultate conform asteptarilor. Intelegerea etapelor premergatoare vindecarii finale cat si respectarea lor cu strictete sunt in beneficiul pacientilor si grabesc vindecarea.

Terapia moderna prin celule stem vine in intampinarea nevoilor de sanatate cu o noua solutie, solutie care dupa parerea mea are eficienta maxima daca este insotita de intelegerea profunda a cauzelor de natura psihica ce au declansat prin repetare aparitia afectiunilor fizice, exceptand cele dovedite ca fiind cu determinare genetica. Asadar, omul este dator siesi cu o refacere atat in plan somatic cat si psihic, coordonate in mod eficient si cu rezultate vizibile in timp.

In contextul actualei societati, abordarea concomitenta a pacientilor din punctul de vedere al medicinei traditionale cat si al psihologiei este o solutie actuala necesara si ceruta de pacienti, in beneficiul lor.”

Sorina Burtoiu
Psiholog
www.caut-psiholog.ro

Share Button