CIROZA HEPATICA

Acupunctura si fitoterapia pot fi aplicate cu succes in tratamentul cirozei hepatice, intrucat asocierea acestor terapii permite normalizarea si accelerarea proceselor de regenerare hepatocelulara, resorbirea nodulilor de regenerare si elibererea cailor de circulatiei sangvina hepatica, prin urmare si normalizarea circulatiei sangvine si a fluxului de energie de la nivelul meridianelor ce coordoneaza activitatea hepatica.

Ficatul realizeaza peste 500 de functii in organsim, fiecare dintre ele fiind vitale pentru o sanatate optima: stocheaza energia si, impreuna cu pancreasul, coordoneaza distributia sangelui si a energiei in organism, filtreaza toxinele si reziduurile din sange, secreta bila si este implicat in procesele digestive, depoziteaza o serie de vitamine: A, D, E, K si vitaminele B, produce colesterolul, fibrinogenul, protrombina (contribuie la cicatrizarea si vindecarea ranilor); este implicat in procesele de termoreglare, mentine echilibrul glucidic, participa la metabolizarea grasimilor si este implicat in coordonarea metabolismului hidric. Prin urmare, ciroza hepatica implica o serie de tulburari metabolice majore ce pot produce afectiuni asociate la nivelul altor organe.

Ciroza hepatica este o afectiune a ficatului manifesta prin distrugerea celulelor hepatice si inlocuirea acestora cu tesut cicatricial fibros. Procesul degenerativ va determina modificarea formei si structurii hepatice, ficatul reducandu-si volumul, schimbadu-si forma si indurandu-se. Procesul de sclerozare si fibrozare impiedica circulatia sangvina hepatica si buna desfasurare a functiilor hepatice. Fiind afectate si procesele de regenerare hepatica, celulele hepatice vor avea un comportament anormal constituindu-se in noduli de regenerare.

Ciroza hepatica este o afectiune cu risc ridicat de mortalitate; netratarea sau tratarea necorespunzatoare va imbolnavi alte organe, generand afectiuni asociate:

  • hipertesiune portala (hipertensiune sangvina in zona venei ce colecteaza sangele de la organele digestive si il transporta spre ficat; prezinta risc de dezvoltare a encefalopatiei portale, a varicelui gastro-esofagian si asplenomegalie)
  • ascita (acumulare de lichid in zona intra-abdominala; prezinta risc de peritonita bacteriana acuta)
  • icter (ingalbenirea pielii si a mucoaselor, sugereaza o forma avansata de ciroza hepatica)
  • edeme (umflarea membrelor ca urmare a acumularii de lichid in tesuturi)
  • sindromul hepato-renal si sindromul hepato-pulmonar (survin in cazurile severe de ciroza)
  • coagulopatii (ficatul este unul dintre organele raspunzatoare de perfuzarea celorlalte organe cu sange, prin urmare deteriorarile hepatice majore si necrozarea hepatocitara vor antrena anomalii de coagulare celulara si umorala determinand o serie de complicatii severe)
  • infectii (bolnavii de ciroza hepatica sunt predispusi la infectii cu tuberculoza, ale lichidului acumulat in zona intra-abdominala in cazul prezentei ascitei, infectii ale cailor respiratorii sau renale)
  • tulburari endocrine (la barbati se manifesta ginecomastia, tulburarile de erectie si impotenta; sterilitatea poate aparea la ambele sexe iar la femei sunt prezente si tulburarile de menstruatie)

Afectiunea debuteaza pe fondul unei inflamatii cronice generate de infectii cu virusuri hepatice (virusul hepatic B, C si D) sau alti agenti infectiosi, hepatita autoimuna, hepatita medicamentoasa, hepatita toxica, consum excesiv de alcool, steatoza hepatica, expunerea la substante toxice sau administrarea unor medicamente pentru perioade lungi de timp, boli ereditare (boala Wilson), ciroza biliara.

Tratament

Tratamentul cirozei hepatice implica normalizarea functiei de regenerare hepatocelulara, astfel incat celulele noi sa se distribuie in zonele necesare si nu in formatiunile nodulare. De asemenea, ritmul de regenerare este accelerat prin stimularea activitatii pulmonare, hepatice si renale si a maduvei osoase. La nivel cerebral se actioneaza asupra zonei de proiectie a ficatului, pentru ca functiile hepatice sa fie indeplinite cat mai aproape de parametrii normali, pana la resorbtia nodulilor de regenerare si eliberarea cailor de vascularizare hepatica. Plantele medicinale incluse in schemele de tratament au rolul de a ajuta organismul sa elimine toxinele si reziduurile celulare acumulate in sange, in perioada in care ficatul nu si-a putut indeplini corespunzator rolul de filtrare a sangelui.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button