CANCERUL PULMONAR

Dintre toate formele de cancer cea mai frecventa este cancerul pulmonar, afectiune ce inregistreaza anual cea mai mare rata a mortalitatii. Ca numar de decese ocupa locul intai in cazul barbatilor iar la femei locul doi, dupa cancerul la san.

Cancerul pulmonar are un grad foarte mare de invazivitate. In primul rand pentru ca in plamani exista o vascularizatie sangvina si limfatica foarte puternica, ceea ce permite celulelor canceroase sa migreze catre organele invecinate inca din stadiile incipiente. Diseminarea celulelor canceroase poarta denumirea de metastaza. Desi poate disemina catre orice organ, in general, metastazele cancerului pulmonar se localizeaza la nivelul ganglionilor limfatici invecinati, glandelor suprarenale, ficatului, creierului si al oaselor.

Ca tipologii se disting doua forme:

  • Cancer pulmonar cu celule mici: cea mai agresiva forma de cancer pulmonar, disemineaza in organe invecinate foarte rapid.
  • Cancer pulmonar cu celule non-mici: cea mai comuna forma de cancer pulmonar. Include trei subcategorii: adenocarcinomul, carcinomul epidermoid (sau carcinomul cu celule scuamoase) si carcinomul cu celule mari nediferentiate.

Simptome

Simptomele cancerului pulmonar pot fi confundate cu cele ale unei afectiuni pulmonare mai putin grave. Manifestarile specifice apar cand afectiunea este deja intr-un stadiu avansat, existand risc foarte mare de diseminare in alte organe. Acesta includ:

  • tuse cronica cu expectoratii sangerii (sputa sangerie)
  • in cazurile avansate hemoptizie (tuse cu sange)
  • disconfort toracal si junghiuri in zona plamanilor
  • raguseala
  • dispnee
  • respiratie suieratoare (cauzata de ingustarea cailor respiratorii superioare)
  • infectii frecvente, cauzate de scaderea imunitatii pulmonare
  • modificari in culoarea tegumentelor
  • scaderea in greutate
  • instalarea rapida a oboselii

Cauze

Tumorile maligne apar pe fondul unei dereglari a procesului de reproducere celulara, dereglare cauzata de o alterare a structurii ADN-ului celular. Rezulta o diviziune si o proliferare haotica a celulelor din tesutul afectat si formarea tumorii in tesutul respectiv.

Alterarea ADN-ului celular la nivel pulmonar poate fi cauzata de mai multi factori, printre care:

  • Disfunctii tiroidiene in asociere cu afectiuni pulmonare (tiroida controleaza focarul superior, respectiv activitatea inimii, a plamanilor si a timusului)
  • Mediu profesional cu un grad ridicat de toxicitate sau expunere indelungata la substante toxice, substante chimice volatile sau particule de praf, de carbune, de azbest etc.
  • Afectiuni pulmonare frecvente, tratate necorespunzator
  • Stari de tristete si nemultumire permanente (inhiba functia pulmonara, cauzand o slaba oxigenare a anumitor zone pulmonare; celulele moarte nu vor mai fi eliminate din cauza blocarii cailor de eliminare; acumularea lor duce in timp la alterarea ADN-ului)
  • Fumatul

Tratament

Tratamentul cancerului pulmonar vizeaza in primul rand stoparea proliferarii celulelor maligne. Stimuland functiile glandei tiroide si a timusului se intensifica activitatea imunitara si se creste cantitatea de anticorpi eliberati in organism. Acestia vor elimina atat celulele maligne localizate in punctul de origine al bolii, cat si metastazele din organism.

Prin intermediul unor tehnici specifice de acupunctura se oxigeneaza puternic zona pulmonara afectata si se stimuleaza metabolismul local. Aceste proceduri sunt necesare pentru a elimina toxinele si celulele moarte din aria pulmonara cuprinsa de cancer. Resorbtia zonei cancerigene este insotita de regenerarea tesutului prin productia de celule sanatoase. Daca tumora este foarte agresiva si nu permite o resorbtie completa, va fi izolata si calcificata. In aceasta situatie este necesara aplicarea unui tratament de intretinere dupa finalizarea tratamentului. Durata acestuia variaza in functie de organismul pacientului. Rezultatele tratamentului sunt influentate de stadiul afectiunii in momentul inceperii tratamentului, de starea generala a organismului si de starea fiecarui organ in parte, cat si de seriozitatea pacientului in respectarea etapelor de tratament.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button