BENEFICIILE ACUPUNCTURII IN PERIOADA SARCINII

Acupunctura si fitoterapia ajuta femeile gravide sa parcurga mai usor perioada sarcinii dar mai ales favorizeaza o dezvoltare armonioasa a fatului, prin revigorarea organismului si metabolismului matern si imbunatatirea functiilor imunitare materne.

Prin tratamente traditionale pot fi tratate si complicatiile specifice perioadei de sarcina: risc de avort spontan, diabet gestational, sarcina toxica (disgravidie), preeclampsie, viroze respiratorii, infectii urinare, anemie feripriva etc. Nu exista efecte secundare sau contraindicatii, medicul acupunctor doar va evita stimularea anumitor puncte de acupunctura.

Purifica si detoxifica organismul

Unul dintre beneficiile terapiilor traditionale in perioada sarcinii este purificarea si detoxifierea organismului. De-a lungul vietii corpul uman acumuleaza in tesuturi reziduuri celulare (depozite de celule moarte) si toxine, fenomen ce ingreuneaza activitatea organica si produce stari de oboseala, deficiente imunitare, dezechilibre metabolice etc. Acupunctura si fitoterapia imbunatesc sanatatea mamei prin eliminarea acestor depozite, permitand astfel fatului sa se dezvolte intr-un organism curat si sanatos.

Revigoreaza organismul si imbunatateste imunitatea materna

Schimbarile hormonale si adaptarea organismului la sarcina produc o stare de oboseala generala. Foarte multe femei gravide fac fata cu greu activitatilor cotidiene, mai ales daca trebuie sa isi continue activitatea profesionala pe durata sarcinii. Aceste stari de astenie sunt combatute prin efectele revigorante ale acupuncturii si prin administarea unor plante medicinale cu actiune tonifianta, revitalizanta, ce imbunatatesc activitatea sistemului nervos central si a sistemului muscular. De asemenea, se imbunatesc si functiile imunitare si corpul este protejat de actiunea agentilor patogeni din mediu: virusuri, bacterii, radiatii solare, toxine, poluare.

Amelioreaza durerile si starile de voma

In medicina traditionala acupunctura este utilizata frecvent pentru ameliorarea durerile. Activarea anumitor puncte de acupunctura stimuleaza secretia de endorfine, neurotransmitator cu puternica actiune analgezica. Utilizand anumite plante, efectele endorfinelor sunt directionate spre relaxarea psihicului si calmarea durerilor din zona coloanei vertebrale sau din alte zone ale corpului. Senzatiile de greata sunt reduse prin echilibrarea centrilor energetici ce coordoneaza activitatea sistemului digestiv.

Trateaza depresia si starile de anxietate

Prin actiunea de tonifiere a sistemului nervos, de normalizare a activitatii endocrine, de echilibrare a activitatii psihice si revitalizare a organismului, acupunctura si fitoterapia combat depresia si starile de anxietate. De asemenea, tratamentul actioneaza si in vederea prevenirii depresiei post-partum, afectiune aparuta pe fondul modificarilor hormonale din organism si a epuizarii organismului dupa nastere. Medicul acupunctor va accelera si secretia de serotonina (hormonul fericirii), un neurotransmitator implicat in activitatea sistemului nevos central cu rol important in mentinerea echilibrului psiho-afectiv si in prevenirea depresiei si a anxietatii.

Regleaza tensiunea arteriala

Modificarile hormonale antreneaza tulburari ale tensiunii arteriale, prin urmare in timpul sarcinii pot aparea si senzatii de sufocare, palpitatii, aritmii si o crestere a tensiunii arteriale. Stabilizarea tensiunii arteriale previne instalarea preeclampsiei.

Combate migrenele si efectele stresului

Stresul are o actiune negativa asupra organismului prin ingreunarea activitatii organice a mamei si a fatului, perturbarea schimburilor metabolice, ingreunarea activitatiilor cognitive si suprasolicitarea sistemului nervos. Aceste aspecte fiziologice alaturi de modificarile hormonale sunt frecvent cauze ale migrenelor in perioada sarcinii. Pot fi combatute prin normalizarea oxigenarii si vascularizatiei cerebrale, organice si tisulare si amplificarea secretiei de serotonina (neurotransmitator ce coordoneaza si dilatarea capilarelor si permeabilitatea vaselor mici).

Previne si trateaza edemele si controleaza greutatea corpolara

In ultimele luni de sarcina, brusc sau pe parcusul uneia sau a doua saptamani, se instaleaza edemul – umflarea nedureroasa cauzata de acumularea lichidului seros in organe si tesuturi. Cel mai frecvent apare in zona membrelor inferioare sau a mainilor. Edemul se previne si se trateaza prin imbunatatirea drenajului limfatic, a proceselor metabolice si a functiilor renale.

Depozitarea tesutului adipos este o caracteristica frecventa a manifestarilor graviditatii. In functie de alimentatie, hidratare, activitate fizica si starea de sanatate a organismului, se vor acumula mai multe sau mai putine kilograme. Pentru controlul greutatii corporale se actioneaza la nivel energetic asupra centrilor ce regleaza apetitul, asimilarea alimentelor consumate si utilizarea nutrientilor alimentari in corp astfel incat organismul mamei sa acumuleze cat mai eficient necesarul de nutrienti din alimentate.

In perioada de lauzie, ajuta la recuperarea mamei

Acupunctura si fitoterapie accelereaza functiile de regenerare tisulara si organica si permit o recuperare post-partum mai rapida, atat in cazul nasterilor naturale cat si in cazul cezarienei. S-au obtinut rezultate foarte bune si in stimularea lactatiei, prevenirea mastitei, reducerea intensitatii metroragiilor post-natale, in stabilizarea secretiilor hormonale si normalizarea menstruatiei.

*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan

*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi  afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.

Share Button