Astmul bronsic este o afectiune cronica inflamatorie a bronhiilor ce afecteaza peste 150 de milioane de persoane la nivel global. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual sunt inregistrate peste 180.000 de decese cauzate de complicatiile astmului bronsic. Prelevanta astmului a crescut cu peste 50% in ultimii 15 ani.
Astmul bronsic produce inflamarea bronhiilor si sensibilizarea aparatului respirator la factori alergeni sau iritanti.
Cand apare criza de astm bronsic, caile respiratorii deja inflamate reactioneaza la prezenta acestor factori si se ingusteaza, fenomen ce reduce cantitatea de oxigen primita de plamani si cauzeaza spasme bronhice, tuse, senzatie puternica de sufocare, respiratie zgomotoasa insotita de suieraturi si senzatie de strangere in piept.
Crizele de astm pot cauza decesul pacientului, in cazul in care boala se afla intr-un stadiu avansat iar bolnavul nu administreaza medicatia in timp util.
Afectiunea debuteaza in general in copilarie, insa s-au inregistrat si cazuri ale unor bolnavi care au suferit primele crize in perioada adulta. Simptomele crizei pot aparea in urma unei viroze sau ca rezultat al actiunii factorilor alergeni si iritanti. Pacientul poate confunda simptomatologia astmului cu cea a unei viroze respiratorii puternice, de aceea este recomandat examenul medical de specialitate in cazul manifestarii simptomelor mentionate anterior.
Cauze
Astmul bronsic este generat de:
- Respiratie incorecta (foarte putine persoane respira corect si de asemenea marea majoritate a populatiei nu constientizeaza cat de importanta este respiratia pentru o buna functionare a organismului)
- Din cauza respiratiei incorecte, lobii superiori pulmonari nu sunt utilizati in procesul de respiratie
- Virozele multiple tratate necorespunzator sau netratate si stresul indelungat sau foarte accentuat afecteaza functiile plamanilor
Vasele capilare care iriga lobii superiori ai plaminilor si alveolele pulmonare se “inchid”, ca urmare a actiunii simultane a acestor factori. Asadar, se reduc la minim vascularizatia si schimburile de oxigen ce se produceau in mod normal in aceaste zona. Functionarea deficitara a plamanilor provoaca in timp inflamarea bronhiilor, sensibilizarea aparatului respirator la actiunea factorilor alergeni si iritanti si aparitia simptomatologiei specifice.
Tratament
Prin imbinarea terapiilor traditionale, astmul bronsic poate fi tratat fara ca afectiunea sa recidiveze. Tratamentul este compus din sedinte de acupunctura si administrarea unor extracte din plante. Procedura presupune “deschiderea” capilarelor afectate, pentru a se reface vascularizatia locala si pentru ca lobii pulmonari superiori sa functioneze intr-un procent apropiat de cel normal. In acelasi timp se actioneaza si la nivel cerebral, in vederea refacerii ariei cerebrale raspunzatoare de functiile pulmonare ale lobilor superiori.
Tratamentul poate fi aplicat si in cazul gravidelor, nefiind riscant nici pentru mama si nici pentru copil. Intr-adevar se evita inteparea anumitor puncte, dar, avand in vedere ca pe corpul uman sunt sute de puncte de acupunctura, combinatiile care se pot face sunt nenumarate. De atfel, tratamentul actioneaza asupra intregului organism, ceea ce inseamna ca ajuta atat mama sa suporte mai bine perioada de sarcina cat si copilul sa se dezvolte normal.
*Acest tip de tratament este disponibil doar in cadrul Centrului de Medicina Traditionala Pirasan
*Rezultatele tratamentelor variaza de la pacient la pacient chiar si in aceeasi afectiune pentru ca fiecare pacient este diferit, fiecare organism are particularitatile sale.