Acasă

Acupunctura este un sistem complex de diagnosticare, tratare si prevenire a bolilor si ocupa un loc aparte in medicina traditionala. Exista numeroase teorii care incearca sa explice mecanismele prin care acupunctura ajuta corpul uman sa se trateze.

Teoriile care abordeaza din punct de vedere anatomic mecanismele acupuncturii nu pot cuprinde si explica actiunea sa, desi structura anatomica a corpului a fost studiata atent de-a lungul timpului de catre oameni de stiinta, apartinand unor centre medicale de prestigiu din lumea intreaga.

In credinta orientala, corpul material este sustinut de scheletul energetic. Efectele terapeutice ale acupuncturii constau in deblocarea si eliminarea dezechilibrelor energetice minore sau majore ce apar in cadrul acestui sistem energetic.

Abordarile anatomice nu pot cuprinde complexitatea acupuncturii ca sistem de tratament, pentru ca nu este integrata notiunea de sistem energetic in aceasta abordare. Aceasta notiune apare, atat la popoarele asiatice, cat si in cultura poporului indian, conceptul de schelet energetic fiind asemanator cu cel de aura din cultura hindusa.

Originile acupuncturii se gasesc in istorie, insa aceasta metoda de tratament exista de la inceputul civilizatiei pe Terra. La inceput se stimulau punctele energetice prin pietre calde sau reci, ulterior s-atrecut la stimularea prin ace de piatra de mici dimensiuni, precum sagetile, ce erau introduse in corp in zone specifice. Cu timpul, sagetile din piatra au fost schimbate cu cele din lemn de bambus. Eficienta tehnicilor si a procedurilor a crescut cand acele au fost confectionate din metal.

In prezent, acupunctura este o metoda de tratament si prevenire a bolilor recunoscuta la nivel mondial, insa ocupa un loc aparte in medicina poporului chinez. Desi interzisa in perioada 1929 – 1958, acupunctura a fost ulterior recunoscuta de catre regimul politic chinez si interdictia a fost ridicata.

Sistemul terapiei prin acupunctura izvoraste din filozofia si psihologia medicinei traditionale chinezesti Kampo. Acest sistem isi are originile in cultura chinezeasca, dar a fost integrat si in practicile de tratament nipone si taiwaneze. Kampo reuneste toate fenomenele si manifestarile naturii, tot ceea ce ne inconjoara. Explica fenomenele declansate de natura si de anotimpuri si experientele din medicina traditionala realizate de-a lungul timpului de catre multe din civilizatiile de pe Terra. In acest complex de credinte, sistemele energetice umane se manifesta filozofic si prin facere de Ying (-), inceputul de sex feminin, si Yang (+), inceputul de sex masculin. Organele din corpul uman sunt clasificate dupa acest criteriu, fiind grupate in organe de tip Yin si organe de tip Yang. Energia umana este, de asemenea, impartita in energie de tip Yin si energie de tip Yang.

Teoria Yin si Yang explica relatia omului cu Universul si existenta umana printr-o perpetua echilibrare a celor doua tipuri de energie. Aceste energii se completeaza si impreuna mentin echilibrul corpului vital. Din perspectiva teoriei Yin si Yang, organismul uman se supune la 5 elemente: vegetatie, caldura, pamant, minerale si lichide. Energia corpului uman este distribuita in organe si se considera ca: inima corespunde cu focul, splina si pancreasul cu pamantul, plamanii cu metalele, rinichii cu apa, ficatul cu lemnul. Intreg ansamblu organismului este impartit in meridiane care apartin organelor principale.

Tehnicile de acupunctura se aplica pe cele 14 meridiane energetice distribuite in corpul uman. Toate meridianele, cu exceptia celui TRIPLU ENERGO-INCALZITOR, corespund cu organele interne.

Fiecare meridian este compus din 6 puncte de baza. De-a lungul fiecarui meridian sunt plasate puncte cu rezistenta joasa si cu vibratii reduse – in aceste locuri sunt introduse acele de acupunctura pentru a se echilibra sistemul energetic. La nivelul fiecarui meridian se gaseste cate un punct de alarma. Daca exista intrerupere de energie, punctul de alarma devine dureros la apasare usoara. De la nivelul acestor puncte incepe tratamentul efectiv pe meridianul respectiv, prin introducerea acului si eventual utilizarea moxei sau a amestecurilor din plante medicinale. In tratatele traditionale sunt descrise pana in secolul trecut 800 de puncte ale corpului uman. In prezent s-au adaugat inca 140, in total 940 de puncte corespondente ale organismului uman.

Metodele de diagnosticare in medicina traditionala constau in investigarea starii organismului la nivelul mainilor si a urechii externe.

In conceptia medicinei traditionale, orice afectiune isi are originea intr-un dezechilibru al celor doua tipuri de energie, al elementelor ce alcatuiesc corpul uman sau a relatiei dintre organele de tip yin si yang. Iata de ce tratamentele cu acupunctura si preparate din plante medicinale, corespunzator dozate si cu formule corect elaborate, se pot aplica in orice tipologie patologica.

Eficienta tratamentelor cu acupunctura si preparate din plante medicinale este dovedita de longevitatea acestor doua regine ale medicinei traditionale, de faptul ca omenirea se reintoarce catre aceste sisteme cautand remedii pentru maladiile unui secol in care stiinta dovedeste adevarurile antice. Faptul ca acupunctura in asociere cu anumite plante medicinale inlocuieste actiunea substantelor anestezice chimice, intareste inca o data un adevar cunoscut de antici.

Share Button